روش های شیرین سازی گاز ترش | |
تعداد صفحات | ۲۹ |
نوع فایل | word |
حجم فایل | ۱ MB |
روش های شیرین سازی گاز ترش
در این قسمت پروژه با موضوع روش های شیرین سازی گاز ترش به صورت فایل Word برای دانلود ارائه شده است.
قسمتی از متن پروژه را در زیر نشان داده شده است.
چکیده
مصرف جهانی گاز طبیعی روز به روز رو به افزایش است. گاز طبیعی به همراه عوامل اسیدي همچون هیدروژن سولفور H2S و گاز کربونیک CO2 در غلظتهاي متفاوت، گاز ترش نامیده میشود که در صورت عدم حذف این عوامل اسیدي صدمات قابل ملاحظهاي به سبب وجود فرآیند خوردگی ممکن است به خطوط انتقال و تجهیزات مصرف کننده گاز وارد شود. عمده گاز ترش از میادین گاز طبیعی استحصال شده و عملیات حذف عوامل اسیدي از آن را شیرین کردن گاز میگویند.
شيرين سازى يكى از مهمترين بخشهاى عمليات فرآورش گاز طبيعى است كه در طى آن گازهاى اسيدى از جريان گاز طبيعى جدا میشوند. در حال حاضر فرآيند شيرينسازى به كمك آمينها، رايجترين فرآيند شيرينسازى گاز طبيعى است. با وجود كاربرى گسترده و تمامى مزاياى اين روش، به حداقل رساندن غلظت سولفيد هيدروژن در اين روش نيازمند صرف انرژى بسيار زيادى براى بازيابى حلال است. اين مطلب دركنار ساير معايب اين روش مانند خوردگى، افت كارايى محلول و كف كردن؛ لزوم توجه به ساير روشهاى شيرينسازى گاز طبيعى را دو چندان میكند.
مقدمه
افزایش نیاز جهانی به گاز طبیعی علاوه بر بهبود فرآیندهاي موجود براي تولید و مصرف انرژي، کنترل آلودگی را نیز میطلبد. یکی از جدي ترین مشکلاتی که تکنولوژيهاي مربوط به فرآیندهاي گاز طبیعی با آن روبرو هستند، وجود مقادیر زیاد گازهاي اسیدي است که حدود ۴۰ % گاز خروجی از چاهها را تشکیل میدهد.
حدود ۴۶/۱۳% مخازن گاز طبیعی در دنیا بالای ۱۰% حاوی H2S و حدود ۹/۲۶% از این مخازن نیز بالای ۱۰% حاوی CO2 میباشند.
روشهاي متعددي براي کاهش میزان گازهاي اسیدي در گاز طبیعی ارایه شدهاند که از آنها میتوان به جذب شیمیایی، جذب فیزیکی، فرآیند هیبرید، جذب سطحی با استفاده از ستون جامد و استفاده از غشا اشاره کرد.
از میان این روشها جذب گازهاي اسیدي توسط یک حلال مایع (جذب شیمیایی) رایج ترین راه مورد استفاده در صنعت شیرین سازي گاز میباشد.
تاريخ نشان مي دهد كه چينيان در سه هزار سال پيش از گاز، براي تبخير آب نمك استفاده مي كرند. اما استفاده علمي از گاز در صنعت و اقتصاد، در اواخر قرن ۱۸ ميلادي آغاز شده است. امروزه با پيشرفت روز افزون صنايع، ديگر به گاز طبيعي، تنها به عنوان يك سوخت تميز نگريسته نشده، و جايگاه ارزنده تري يافته و به عنوان يكي از منابع مهم جهاني به شمار مي آيد كه با پيشرفت صنايع شيميايي و پتروشيمي جايگاه ارزنده تري نيز يافته است.
اما گاز طبيعي قبل از اينكه مورد استفاده قرار گيرد، بايد فرآورش شود تا شرايط مطلوب مورد نياز را، مثل حذف گازهاي اسيدي موجود، نقطه شبنم مناسب، جلوگيري از هيدرات گاز در خطوط انتقال و توزيع، نظرات خاص مشتريان، ارزش حرارتي مناسب و … را تامين نمايد تا ضمن رعايت مسائل زيست محيطي از مسموميت كاتاليزورهاي صنايع پتروشيمي و خوردگي خطوط نيز جلوگيري به عمل آيد.
گاز طبیعی
در يك معني وسيع و كلي، به هر مادهاي كه در شرايط دما و فشار عادي به شكل گاز باشد، گاز طبيعي گويند. اين مواد به ندرت در پوسته زمين يافت ميشوند و هيدروكربورهاي اشباع، با كمتر از پنج اتم كربن ( Ar و He،H2،H2S ،CO2) ميباشند. اين مواد، اكثرا نيز در حالت فوق بحراني و به صورت محلول در آب و يا در نفت مشاهده ميگردند.
حلاليت گازهاي طبيعي زير زميني در آب، در شرايط عادي قابل توجه است. اين حلاليت، با افزايش فشار، زياد شده و در ۶۰ درجه سانتي گراد به يك حداقل ميرسد، اما در مجموع با افزايش عمق، حلاليت افزايش مييابد. شوري آب نيز موجب كاهش حلاليت ميگردد.
سهم هيدروكربورهاي گازي به غير از متان، بسيار متغير است. ولي اين تغييرات هرگز از ۴۰% بیشتر نشده و لذا Ar و He،H2 هميشه كمترين سازندههايند. در بعضي از مخازن به ندرت آمونياك، جيوه، آرسنيك، هليوم و اورانيوم نيز در گاز طبيعي مشاهده شده و گاهي نيز به مقدار بسيار جزيي شامل كريپتون، نئون، گزنون و رادون بودهاند.
در واقع، همانطور كه ميدانيم، مخازن گازي را ساختارهاي تاقديسي، كه سهم فراوان هيدروكربورهاي گازي را دارند، تشكيل ميدهند. اين مخازن را تنها در حوضچههاي رسوبي، ميتوان يافت نمود. از آن جايي كه فاز گاز احتمالا در حالت فوق بحراني است، داراي چگالي ۲/.-۱/. بوده و در شرايط محيط بيشتر شبيه مايع است. دانسيته گاز كمتر از آب است و در ساختار تاقديسي، فاز گاز در قسمت فوقاني فاز آب، كه منافذ سنگ مخزن را پر كرده، قرار ميگيرد. اين امر به علت اختلاف ارتفاع و اختلاف دانسيته فاز گاز با فاز آب، ايجاد نيروي شناوري به بالاي ساختار را ايجاد مينمايد. در گاز ميعاني، مخزن اكثرا محتوي مقدار زيادي هيدروكربون مايع حلال در فاز گاز ميباشد. در اين حالت، دانسيته فاز گاز حدود ۴/. است.
عمليات شيرينسازي گاز ترش در پالايشگاههاي گاز در واحدي به نام واحد تصفيه گاز و به روشهاي مختلفي انجام پذيرفته كه جذب به كمك حلال شيميايي، از رايج ترين اين فرآيندها ميباشد.
يكي از فرآيندهاى اساسى در فرآورش گاز طبيعي، جداسازي گازهاي اسيدي يا همان شيرينسازي گاز است. در طى اين فرآيند سولفيد هيدروژن، دي اكسيدكربن و ديگر گازهاي اسيدي از جمله سولفيد كربونيل، مركاپتانها و دي سولفيد گوگرد از گاز طبيعي جدا میشوند كه در اين ميان نيازهاي ايمني و زيست محيطي به سبب سمي بودن بسيار زياد سولفيد هيدروژن و همچنين جلوگيري از فرسودگي و خوردگي خطوط لوله و تجهيزات انتقال و توزيع گاز، ضرورت جداسازي سولفيد هيدروژن را نسبت به جداسازي دي اكسيد كربن و ساير تركيبات اسيدى دوچندان ميكند.
فهرستی از مطالب ارائه شده در این پروژه را مشاهده می کنید.
- چکیده
- مقدمه
- گاز طبيعي
- ضرورت جداسازي ناخالصي ها از گاز
- دي اكسيد كربن
- سولفيد هيدروژن
- سولفيد كربونيل
- مركاپتانها
- دي سولفيد كربن
- دي سولفيد دي آلكيل
- نيتروژن
- هليوم
- تركيبات گوگردي حلقوي در برش نفتا
- جیوه
- گوگرد عنصري
- كيفيت استاندارد گاز شيرين
- انواع روشهای شیرین سازی گاز ترش
- فرآیندهای جذب توسط حلالهای شیمیایی
- روش شستشو با كربنات پتاسيم داغ
- روش سيبورد
- فرآيندهاي جذب توسط حلا لهاي فيزيكي
- روش ركتيسول
- روش سلكسول
- فرآيندهاي جذب توسط حلا لهاي فيزيكي– شيميايي
- روش سولفينول
- فرآيندهاي جذب سطحي
- روش غربالهاي مولكولي
- فرآيندهاي تبديل مستقيم به گوگرد
- روش استفاده از حلالهاي اكسيد–احيا در فاز مايع
- فرآيندهاي زيستي
- فرآيند شل–پاكوس
- مقايسه روشهاي شيرين سازي گاز
- نتيجهگيري
- منابع
روش های شیرین سازی گاز ترش | |
تعداد صفحات | ۲۹ |
نوع فایل | word |
حجم فایل | ۱ MB |
کاربر گرامی، بلافاصله پس از خرید این پروژه، لینک دانلود آن برای شما فعال می شود. لینک دانلود پروژه به ایمیل شما هم ارسال می شود و با یک کلیک می توانید پروژه خود را دانلود نمایید.