كليد شناخت فلسفه تاريخ در قرآن بينش تاريخى شهيد صدر |
---|
تعداد صفحات: 21 |
نوع فایل ضمیمه: word |
حجم فایل: 100 kb |
كليد شناخت فلسفه تاريخ در قرآن بينش تاريخى شهيد صدر
در این قسمت تحقیق با عنوان كليد شناخت فلسفه تاريخ در قرآن بينش تاريخى شهيد صدر به صورت فایل Word برای دانلود ارائه شده است.
قسمتی از متن تحقیق در زیر نشان داده شده است.
مقدمه
نوع شناختيك مكتب از جامعه و تاريخ و طرز برداشتى از آن دو، نقش تعيين كنندهاى در ايدئولوژى آن مكتب دارد. از اين رو ضرورت دارد در متن جهانبينى اسلامى طرز نگرش اسلام به جامعه و تاريخ روشن گردد. (۱)
از آنجا كه در طول زمانهاى متمادى، تاريخ به عنوان يك ابزار مناسب در جهت تحقير و يا تعظيم ملتها و اشخاص بازيچه دست موذيان و طواغيتبودهاست و از آن سوء استفاده مىكردهاند! بجا است كه به عنوان يك منبع و ماخذ مورد شناخت و تجزيه و تحليل قرار گيرد تا حقيقت امر روشن گردد و افرادى بايد باشند كه با بينش عميق و درك صحيح اين گره را گشوده و راه را براى درك حق آسان سازند. از طرفى چون تاريخ سرگذشت گذشتگان است و گنجينهاى از جواهر صفات سابقين و سفينهاى براى لاحقين و مرآتى جهاننما است، بايد آموخته شود و اين آموختن بايد با واقعيت تاريخى و تحليل همراه باشد، اما دانستن واقعيت تاريخى با تحليل و فلسفه كافى نيستبلكه شناخت و تفكر و عقل و درايت هم لازم است. يعنى وقايع تاريخى اطلاعات معلوماتى را در اختيار آدمى قرار مىدهد كه قوه هوش و ادراك وى درباره آن به تفكر مىپردازد و عقل و درايت او قبل از هرگونه تصميمگيرى درباره آن تامل مىكند.
شهيد سيد محمد باقر صدر (كاظمين ۱۴۰۰-۱۳۵۰ ه. ق) يكى از دانشمندان فيلسوف و فقيه اسلامى است كه در زمينه تاريخ و قوانين حاكم بر آن سخن به ميان آورده است.
وى بادرك عميق و شناخت صحيح و ذهن نقادانه به اين امر پرداخته و تلاشهاى او درباره معارف تاريخى و فلسفه آن راهگشاى مشكلات گرديده است.
بينش تاريخى صدر از قرآن و نهجالبلاغه و احاديث و سنت نشات گرفته و تاريخ را با روشى علمى و فلسفى بيان نموده است.
سيد محمد باقر صدر ضمن تاليفات گوناكون از قبيل «فلسفتنا»، «اقتصادنا»، «فدك فى التاريخ»، «ماذا تعرف عن الاقتصاد الاسلامى»، «الانسان المعاصر و المشكلة الاجتماعيه»، «البنك للاربوى فى الاسلام»، «المدرسة القرآنيه»،… مىرفت تا با ژرفنگرى خود خلا فكرى موجود در انديشه مصلحان اسلامى، خصوصا تحصيل كردگان دانشگاه و حوزه را پركند. اما ديدار معشوق فزونى يافت و به ديدار حق شتافت و ما از اين فيض عظيم محروم گشتيم. اميد است دوستداران و شاگردان خلف او نگذارند چراغى را كه روشن نموده به خاموشى گرايد.
استاد علامه مباحثخود را پيرامون شناختسنتهاى تاريخ و قوانين آن در قرآن، با طرح چندين سؤال مطرح و ضمن پاسخ به آنها به پارهاى از مكاتب مادى و الحادى اشاراتى نموده و ضعفهاى آنان را بررسى كرده و مورد انتقاد قرار دادهاست. ۱٫ آيا پژوهش در قوانين تاريخى يك بحث علمى است؟ نظر قرآن در اين باره چيست؟ ۲٫ آيا حركت و تحول تاريخ بشر از قانون خاصى تبعيت مىكند؟ ۳٫ نيروى محرك تاريخ كدام است؟ ۴٫ نقش انسان در صحنه تاريخ چيست؟ ۵٫ دين و انبياء چه نقشى در حركت تاريخ دارند؟
فهرستی از عناوین این تحقیق در زیر آمده است:
- مقدمه
- آيا پژوهش در قوانين تاريخى يك بحث علمى است؟
- آيا حركت وتحول تاريخ بشر از قانون خاصى تبعيت مىكند؟
- نيروى محرك جامعه و تاريخ چيست؟
- نقش انسان در صحنه تاريخ چيست؟
- دين و انبياء در حركت تاريخ چه نقشى دارند؟
- منابع و پىنوشتها
كليد شناخت فلسفه تاريخ در قرآن بينش تاريخى شهيد صدر |
---|
تعداد صفحات: 21 |
نوع فایل ضمیمه: word |
حجم فایل: 100 kb |