مقایسه کارایی انواع محرک های رشد گیاهی در کشت ماش | |
تعداد صفحات | ۹۵ |
نوع فایل | Word |
حجم فایل | ۲۵۰ kb |
مقایسه کارایی انواع محرک های رشد گیاهی در کشت ماش
در این قسمت پروژه با موضوع مقایسه کارایی انواع محرک های رشد گیاهی در کشت ماش به صورت فایل Word برای دانلود ارائه شده است.
قسمتی از متن پروژه در زیر نشان داده شده است.
چکیده
به منظور بررسی تأثیر کودهای محرک رشد بر عملکرد و اجزای عملکرد ماش، آزمايشی در قالب طرح بلوك هاي كامل تصادفي در تكرار در مزرعه ای واقع در کیلومتری شهرستان مهران در جنوب غربی استان ایلام، با طول جغرافیایی درجه و عرض درجه در سال اجرا گردید. مواد مورد استفاده شامل باکتری های محرک رشد، عصاره جلبک دریایی، اسید هیومیک شامل تیمارهای: عدم تلقیح بذر به عنوان شاهد، تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد (سودوموناس،ازتو باکتر،آزسپریلیوم)، عصاره جلبک دریایی با نام تجاری آکادین و اسید هیومیک با نام تجاری هیومیکس بود. همچنین از ترکیب این مواد تیمارها: باکتری + اسید، جلبک دریایی + اسید، جلبک دریایی + باکتری و همچنین سه تیمار در کنار یکدیگر نیز استفاده شد. نتایج این بررسی نشان داد که تلقیح بذر با تیمارهای نام برده در اغلب موارد تأثیر معنی داری بر عملکرد و اجزای عملکرد داشته است. در میان تیمارهای مورد بررسی، اسید هیومیک+ باکتری محرک رشد و اسید هیومیک+ باکتری محرک رشد + جلبک دریایی، بیشترین اثر مثبت را بر روی صفات مورد بررسی دارند.
مقدمه
جمعیت جهان در طول ۴۰ سال گذشته به شدت افزایش یافته است (نگاوج و آساواویپاپان، ۲۰۰۷). افزایش جمعیت، تقاضا برای مواد غذایی را افزایش میدهد (هامل، ۲۰۰۸). پاسخگویی به نیازهای غذایی جمعیت رو به رشد جهان نیازمند این است که افزایش بسیار زیادی را در توليد محصولات كشاورزي در نظر گرفت ولي اين موضوع به علت وارد کردن فشار بيش از حد به خاکهای زراعی و مصرف زياد کودهاي شيميايي، درنهايت موجب صدمات جبران ناپذیر به زمينهاي كشاورزي، كاهش كيفيت و باروري خاكها و هدر رفتن بسياري از اراضي ميگردد كه بیشک تأمين نياز غذايي بشر ر ا در دراز مدت با مشکل روبرو خواهد ساخت (مانیون، ۱۹۹۸).
حبوبات به دليل دارا بودن برخي ويژگيهاي غذايي و زراعي قابل ملاحظه، جايگاه ويژهاي در نظامهاي كشاورزي كشورهاي در حال توسعه دارند (پرسا و همكاران ۱۳۸۱). درايران و بسياري از كشورهاي مختلف جهان عده كثيري از مردم براي تأمين پروتیین مورد نياز خود از حبوباتي نظير نخود، لوبيا، عدس و غيره استفاده ميكنند (چائي چي و همكاران ۱۳۸۲). ماش به عنوان يكي از گياهان زراعي مهم در آسيا محسوب ميشود و به عنوان حبوبات و نيز جهت استفاده از جوانه آن مصرف ميشود. همچنين غلافهاي سبز آن به صورت تازه استعمال ميگردد و برخي گونههاي آن به عنوان محصولات پوششي و براي تهيه علوفه خشك بكار ميروند (فنويك کلي و همكاران ۱۹۹۸). سطح زير كشت ماش در جهان ۵،۳۰۰،۰۰۰ هكتار وتوليد آن ۲،۳۰۰،۰۰۰ تن و متوسط عملكرد ۶۴۰ كيلوگرم در هكتار ميباشد. سطح زير كشت ماش در ايران ۲۶،۳۰۰ هكتار و ميزان توليد آن ۲۶۶۰۰ تن و متوسط عملكرد ۱۰۳۰ كيلوگرم در هكتار است (كوچكي و رجبيان ۱۳۷۷). حبوبات پس از غلات دومين منبع مهم غذايي سرشار از پروتئین بوده و به خانواده بقولات تعلق دارند. بذور رسيده و خشك حبوبات داراي ارزش غذايي زياد و قابليت نگهداري خوبي هستند. طبق مطالعات انجام شده، تركيب مناسبي از پروتئين حبوبات با غلات ميتوانند سوء تغذيه و كمبود اسيدهاي آمينه را برطرف سازد. از طرف ديگر با توجه به توانايي تثبيت نيتروژن در اين گياهان، قرار دادن آنها در تناوب به پايداري سيستمهاي زراعي كمك ميكند (باقري، ۱۳۷۷).
حبوبات به دلیل اين ويژگي خاص يعني وجود باكتريهاي تثبيت كنندة نيتروژن اتمسفري در ريشة، در حاصلخيزي خاك مؤثرند و هر ساله مقادير زيادي نيتروژن بعد از برداشت اين محصولات به خاك افزوده ميشود. ساير قسمتهاي بعضي از گياهان لگوم مثل برگ، ساقه، گل، غلافهاي نارس، غده به اضافه بذور جوانه زده، بهعنوان غذاي انسان، دام و كود سبز براي تقويت و بهبود وضع فيزيكي خاک ميتوانند مورد استفاده قرار گيرند. ماش از معمولترین گیاهانی است که در اکثر مناطق کشور بعد از برداشت گندم کشت شده و قبل از شروع کشت پائیزه برداشت میشود. ماش به علت دوره رشد و نمو کوتاه، قابلیت تثبیت نیتروژن اتمسفری، تقویت خاک و جلوگیری از فرسایش آن بر سایر گیاهان در کشت دوم برتری دارد. همچنین این گیاه میتواند در بعضی مناطق بهشرطیکه توجیه اقتصادی داشته باشد به صورت کود سبز در تناوبهای زراعی جهت نیل به کشاورزی پایدار به کار گرفته شود (مجنون حسینی، ۱۳۸۷). تلاش برای افزایش تولید در واحد سطح و مصرف زیاد و نامتعادل کودهای شیمیایی، علاوه بر افزایش هزینههای تولید و بازدهی کم، پیامدهای منفی زیستمحیطی را بههمراه داشته است. مطالعات بلندمدت نشان میدهند که استفاده بیش از حد کودهاي شیمیایی، عملکرد گیاهان زراعی را بواسطهی اسیدي شدن خاك، کاهش فعالیتهاي بیولوژیکی و کاهش خصوصیات فیزیکی خاك و عدم وجود ریزمغذيها کاهش میدهد (آددیران و همکاران، ۲۰۰۴). به طوریکه استفاده بيرويه از كودهاي شيميايي به خصوص در طی ۴ دهه اخير، علاوه بر زيانهاي اقتصادي و مالي كشاورزان، منجر به آلودگی محيط زيست، مواد غذايي، آبهاي سطحي و زيرزميني، كاهش عناصر كمياب مانند روي، آهن، مس و منگنز و در نهايت تهديد سلامتي مصرف کنندگان را به همراه داشته است.
هدف از کشاورزي ارگانیک، افزايش تنوع زيستي، ايجاد چرخههاي بيولوژيک و فعاليت بيولوژيک خاک به سيستمهاي زراعي به شکلي که مانند اکوسيستمهاي طبيعي از نظر اجتماعي، اکولوژيکي و اقتصادي پايدار باشد (سامان و همکاران، ۲۰۰۸). بنابراين اجتناب از فشارهاي منفي به محيط زيست، بهبود بخشيدن برنامههاي توسعهاي که نيازهاي کودي گياهان را تأمين ميکند لازم است. بهبود کيفيت خاک ميتواند بر اساس بهبود شاخصهاي کمي و کيفي جامعهي زيستي آن ارزيابي شود به همين دليل استفاده از کودهاي بيولوژيک از مؤثرترين شيوههاي مديريتي براي حفظ کيفيت خاک در سطح مطلوب محسوب ميگردد (بوريل و همکاران، ۲۰۰۶). در این راستا استفاده از باکتريهای محرک رشد يکي از راهکارهايي است که ميتواند در بهبود رشد و تغذیه گیاه و حفظ بهداشت محيط زيست مؤثر باشد. در زماني که گياه در محيط فاقد عناصر معدني قرار ميگيرد، ارتباطات همزيستي ميتواند مفيد باشد و موجب رشد گياه شود. براي جذب عناصر معدني خاک و افزايش کارايي جذب در گياهان از روشهاي مختلفي همچون استفاده از منابع کودي، استفاده از مواد آلي و تلقيح گياهان با باکتريهاي محرک رشد PGPR ميتوان سود برد. باکتريهاي محرک رشد از طريق تأثير بر فيزيولوژي و مورفولوژي ريشه گياهان تلقيح شده موجب افزايش جذب عناصر و رشد بيشتر گياهان ميشود (مهدوي پور و همکاران، ۱۳۸۸). ماش قادر است نیتروژن اتمسفری را به صورت قابل جدب تثبیت نماید که این عمل را به کمک گونههای خاصی از ریزوبیومی که در گرههای ریشه آن بهصورت همزیست زندگی میکنند، انجام میدهد (اصولی و تالشی، ۱۳۹۰). این گیاه بهعلت دوره رشد و نمو کوتاه، قابلیت تثبیت نیتروژن هوا، تقویت زمین و جلوگیری از فرسایش خاک بر سایر گیاهان در کشت دوم برتری دارد. همچنین این گیاه میتواند در بعضی مناطق بهشرطیکه توجیه اقتصادی داشته باشد به صورت کود سبز در تناوبهای زراعی جهت نیل به کشاورزی پایدار به کار گرفته شود.
فهرستی از عناوین این پروژه در زیر آمده است:
- چکیده
- مقدمه
- فصل اول
- معرفی گیاه ماش
- منشآ و تاریخچه ماش
- گياه شناسي ماش
- خصوصيات رشدي
- خصوصیات اکولوژیک
- نیازهای محیطی
- موارد مصرف ماش
- کودهای بیولوژیک و محرک های رشد گیاهی
- معرفی کودهای بیولوژیک
- کاربرد کودهای بیولوژیک
- دسته بندی کودهای بیولوژیک
- مزایای کودهای بیولوژیک
- اثر کود بیولوژیک در حاصلخیزی خاک
- نقش نیتروژن در گیاهان و حاصلخیزی خاک
- عامل محدود کننده تولیدات کشاورزی
- مشکلات استفاده از کودهای بیولوژیک
- انواع کودهای بیولوژیک مورد استفاده در زراعت
- میکروارگانیسمهای تثبیت کننده نیتروژن
- قارچهای مایکوریزا Mycorhiza
- باکتریهای ریزوسفری محرک رشد گیاه (PGPR)
- فصل دوم
- بررسی منابع
- بررسی تأثیر باکتریهای محرک رشد بر خصوصیات رشدی گیاهان
- تأثیر ازتوباکتر بر عملکرد و اجزاء عملکرد گیاهان زراعی
- تأثیر آزوسپریلوم بر عملکرد و اجزاء عملکرد گیاهان زراعی
- تاثير سودوموناس بر عملكرد و اجزاء عملکرد گياهان زراعي
- اثرات توأم ازتوباکتر، آزوسپریلوم و سودوموناس بر عملکرد و اجزاء عملکرد گیاهان زراعی
- فصل سوم
- مواد و روش ها
- محل اجرای آزمایش
- خصوصیات خاک محل اجرای طرح
- تهیه زمین و کود دهی
- مشخصات طرح آزمایشی
- عملیات زراعی
- کاشت
- داشت
- برداشت
- صفات مورد بررسی
- روش اندازه گیری
- اندازهگيري صفات مورد بررسي
- اندازه گيري عملکرد و اجزاي عملكرد
- فصل چهارم
- نتایج و بحث
- تجزیه واریانس
- دلایل تأثیر تیمارها
- باکتری سودوموناس
- جلبک دریایی(آکادین)
- اسید هیومیک
- ارتفاع بوته
- تعداد شاخه های جانبی برای هر بوته
- وزن خشک ریشه
- تعداد غلاف در هر بوته
- طول غلاف
- تعداد دانه در هر غلاف
- وزن هزار دانه
- طول دوره گلدهی
- طول دوره پر شدن دانه
- عملکرد دانه
- عملکرد بیولوژیک
- شاخص برداشت
- نتیجه گیری
- پیشنهادات
- منابع و مراجع
مقایسه کارایی انواع محرک های رشد گیاهی در کشت ماش | |
تعداد صفحات | ۹۵ |
نوع فایل | Word |
حجم فایل | ۲۵۰ kb |