پیش بینی و تخمین ویسکوزیته مایعات خالص با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و نرم افزار MATLAB | |
تعداد صفحات | ۱۴ |
نوع فایل | word + Excel + MATLAB |
حجم فایل | ۴۴۸ kb |
پیش بینی و تخمین ویسکوزیته مایعات خالص با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و نرم افزار MATLAB
در این قسمت پروژه با موضوع پیش بینی و تخمین ویسکوزیته مایعات خالص با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی به صورت فایل word ، Excel و MATLAB برای دانلود ارائه شده است.
قسمتی از متن پروژه در زیر نشان داده شده است. معادلات در متن پروژه نشان داده شده اند.
چکيده
در این مقاله روش نظری برای پیشبینی ویسکوزیته مایعات خالص در دماهای مختلف با استفاده از ساختار مولکولی آنها ارائه شده است. ترکیبی از شبکههای عصبی مصنوعی و روش سهم گروهی برای تخمین ویسکوزیته مورد استفاده قرار گرفته است. برای تخمین ویسکوزیته ۶۲ ماده شامل ۱۲۴۷ نقطه مورد بررسی قرار گرفته است. ویسکوزیته به عنوان تابعی از دما، جرم مولکولی، دمای بحرانی، فشار بحرانی و گروه های ساختاری موجود در ساختار مولکول ها تخمین زده شده است. ۲۳ گروه ساختاری برای برای تعیین ویسکوزیته در نظر گرفته شدهاند. طراحی بهینه ممکن برای شبکه عصبی، شبکه پیشخور با الگوریتم پس انتشار خطا، تابع آموزش انتشار رو به عقب لونبرگ مارکوارت ، تابع فعال سازی تانژانت هایپربولیک برای لایه مخفی با ۱۰ نرون در این لایه و تابع فعالسازی خطی برای لایه خروجی است. نتایج نشان میدهند که توسط شبکه عصبی بهینه شده میتوان مقادیر ویسکوزیته را با ضریب همبستگی (R2) برابر ۰٫۹۹۹۹، درصد میانگین انحراف نسبی (ARD%) برابر ۰٫۷۸۲ و ریشه میانگین مربع خطا (RMSE) برابر ۰٫۰۱۴ پیشبینی کرد. همچنین نتایج نشان میدهند که شبکه عصبی از توانایی بالایی برای پیشبینی و درونیابی دادههای ویسکوزیته برای مواد خالص برخوردار است.
۱- مقدمه
ویسکوزیته عبارت است از مقاومت یک مایع در برابر اعمال تنش برشی. در یک سیال جاری که لایههای مختلف آن نسبت به یکدیگر جابجا میشوند، بهمقدار مقاومت لایههای سیال در برابر لغزش روی هم گرانروی سیال میگویند. هرچه گرانروی مایعی بیشتر باشد، برای ایجاد تغییر شکل یکسان، به تنش برشی بیشتری نیاز است.
ویسکوزیته یک خاصیت بسیار مهم مایعات است که برای بسیاری از مطالعات مربوط به انتقال و یا حرکت مایعات در صنایع نفت و مهندسی شیمی به کار میرود [۱]. این امر توسعه یک روش موثر برای پیش بینی ویسکوزیته مایعات را آشکار می کند. ویسکوزیته عبارت است از مقاومت یک مایع در برابر اعمال تنش برشی. در یک سیال جاری که لایههای مختلف آن نسبت به یکدیگر جابجا میشوند، بهمقدار مقاومت لایههای سیال در برابر لغزش روی هم گرانروی سیال میگویند. هرچه گرانروی مایعی بیشتر باشد، برای ایجاد تغییر شکل یکسان، به تنش برشی بیشتری نیاز است.
کارهای قابل توجهی در این مسیر گزارش شده است. مدل ویسکوزیته های مختلف شامل مدل های کاملا تئوری به کاملا تجربی توسط رید [۱] و همکاران و مونری [۲] و همکاران بررسی شده است. این مدل ها می تواند به عنوان مدل های تئوری ، نیمه تئوری و تجربی برای پیش بینی ویسکوزیته طبقه بندی شوند. مونری و همکاران [۳] یک مدل تئوری را برای پیش بینی و محاسبه هر ویسکوزیته دو فاز مایع و گاز توسعه داده اند.آنها ویسکوزیته گاز و مایع را برای ۱۷۴ ترکیب غیر قطبی، قطبی و پیوند هیدروژنی با انحراف میانگین ۲/۲ و ۱/۶ درصد برای فاز گاز محاسبه کرده اند. کاتریزکی و همکاران ویسکوزیته ترکیبات آلی را با پیش بینی کرده اند. در این مقاله ویسکوزیته با استفاده از ترکیب روشهای شبکه عصبی و روش سهم گروهی (GCM) تخمین زده شده است و ۶۲ ماده مورد بررسی قرار گرفته است.
۲- شبکه عصبی
ساختار کلی شبکههای عصبی مصنوعی از شبکههای عصبی انسان الهام گرفته شده و مدل ساده شدهای از سیستم عصبی مغز میباشد. شبکههای عصبی مصنوعی نیز شامل مجموعهای از نرونهای به هم متصل میباشند که به هر مجموعه از این نرونها یک لایه گفته میشود. هر نرون با استفاده از تابع انتقال، خروجی را محاسبه میکند. ورودی هر نرون در لایه مخفی که از ورودیها به دست میآید از معادله (۱) پیروی میکند [۵]
که در این معادله ورودی به نرون ، wij وزن اتصال نرون iام (از لایه قبل) به نرون jام و bj میزان بایاس نرون jام است. خروجی هر نرون با استفاده از تابع انتقال محاسبه میشود (معادله ۲)
که در آن Sj ورودی به نرون، yj خروجی از هر نرون و F تابع انتقال است. توابع فعالیت متداول برای پیشبینی توسط شبکه عصبی توابع سیگمودی، تانژانت هایپربولیک و خطی هستند که به ترتیب توسط معادلات (۳) تا (۵) بیان می شوند [۶].
یک شبکه عصبی معمولاً از سه لایه ورودی، پنهان و خروجی تشکیل شده است [۷]. لایه ورودی فقط اطلاعات را دریافت کرده و مشابه متغیر مستقل عمل میکند. بنابراین تعداد نرونهای لایه ورودی براساس طبیعت مسئله تعیین میشود و بستگی به تعداد متغیرهای مستقل دارد . لایه خروجی نیز همانند متغیر وابسته عمل نموده و تعداد نرونهای آن بستگی به تعداد متغیر وابسته دارد. اما برخلاف لایههای ورودی و خروجی، لایه مخفی هیچ مفهومی را نشان نمیدهد و صرفاً یک نتیجه میانی در فرایند محاسبه ارزش خروجی است. نرونهای لایه مخفی به عنوان یک تشخیص دهنده الگو عمل میکنند. بنابراین تعداد نرونها در لایه پنهان نقش عمدهای در قدرت شبکه دارد. اگر تعداد نرونها کم باشد، شبکه عصبی نمیتواند نگاشت غیرخطی بین ورودی و خروجی را با دقت لازم منعکس کند. از طرف دیگر اگر تعداد آنها بیشتر از حد لزوم باشد، شبکه نگاشت غیر خطی پیچیدهای پیدا میکند که در این حالت قدرت تعمیم خود را از دست میدهد [۸]. محققين از روابط مختلفي از جمله n/2 ، ۲n ،n ،۲n+1 براي تعيين تعداد نرونهاي لايه مخفي استفاده نمودهاند كه در اين روابط n تعداد نرونهاي لايه ورودي ميباشد [۹]. اما هيچكدام از روابط فوق براي تمام مسائل كارايي ندارند و بهترين روش جهت تعيين تعداد نرون بهينه، روش آزمون و خطاست [۱۰]. تئوری پایه شبکه عصبی در منابع [۱۵-۱۱] آمده است.
فهرست مطالب
چکيده
مقدمه
شبکه عصبی
تحلیل خطای شبکه عصبی
مدل شبکه عصبی
نتایج
نتیجه گیری
مراجع
پیش بینی و تخمین ویسکوزیته مایعات خالص با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و نرم افزار MATLAB | |
تعداد صفحات | ۱۴ |
نوع فایل | word + Excel + MATLAB |
حجم فایل | ۴۴۸ kb |