طیفسنجی پلاسمای جفتشده القایی (Inductively coupled plasma, ICP) | |
تعداد صفحات | ۱۹ |
نوع فایل | Word |
حجم فایل | ۳۳۶ kb |
طیفسنجی پلاسمای جفتشده القایی (Inductively coupled plasma, ICP)
در این قسمت پروژه با موضوع طیفسنجی پلاسمای جفتشده القایی (Inductively coupled plasma, ICP) به صورت فایل word برای دانلود ارائه شده است.
قسمتی از متن پروژه را در زیر نشان داده شده است.
در روش های اسپکتروسکوپی اتمی ابتدا نمونه طی فرایندی به نام اتم سازی به اتم های گازی یا یون ها تبدیل می گردد سپس جذب، نشر یا فلوئورسانس آن ها مورد اندازه گیری قرار می گیرد و خطوط طیفی مورد نظر را به وجود می آورد.
منشا این خطوط طیفی مربوط به انتقالات الکترونی بین ترازهای الکترونی در اتم ها می باشد که منجر به تولید خطوط طیفی بسیار باریک و مجزا از یکدیگر می شود معمولا تعداد خطوط طیفی به وجود آمده بیش از حد مورد انتظار است که می تواند به دلیل شکافتگی بین ترازهای الکترون یا تغییر در جهت اسپین الکترون به هنگام برانگیختگی باشد.
پهنای خطوط طیفی پارامتر بسیار مهمی در روش های اسپکتروسکوپی می باشد زیرا با باریک شدن پهنای خطوط طیف اتمی تداخلات طیفی کمتر شده و در نتیجه حساسیت روش افزایش می یابد.
یون ها یا مولکول های گازی شکل که الکترون های لایه ظرفیت آنها بر اثر گرما، واکنش شیمیایی یا جریان الکتریکی تهییج می شوند، تابش های مشخصی در طول موج های مرئی و ماوراء بنفش دارند. مانند طيف جذبی، در طيف نشری هر عنصر نیز طول موج هاي معينی وجود دارد كه از ويژگی های مشخصه آن عنصر است. يعنی طيف های نشری و جذبی هيچ دو عنصري مثل هم نيست. اندازه گیری تابش نشر شده عنصر مورد نظر کاربرد زیادی در آنالیز کمی و کیفی عناصر فلزی و شبه فلزی دارد. شکل شمای کلی فرایند جذب و نشر اتمی بین دو تراز انرژی را نشان می دهد.
نشر اتمی و جذب اتمی
در طیف سنجی نشر اتمی (Atomic Emision Spectrometry)، که با کلمه اختصاری AES، تابش نشر شده توسط اتم های تهییج شده متناسب با غلظت اتم ها ست. در صورتی که در جذب اتمی تابش جذب شده به وسيله اتم های تحريک نشده تعيين می شود. تعداد اتم های تهییج شده نسبت نمایی با دما دارد. بنابراین شدت نشر که به تعداد اتم های تهییج شده بستگی دارد به مقدار زيادی تحت تاثير دما قرار می گيرد. در حالی که در طیف سنجی جذب اتمی، که تعداد اتم های تهییج نشده بااهمیت است، شدت جذب مستقيما تحت تاثير دمای اتم ساز قرار نمی گيرد.
طیف های نشری، مخصوصا طیف های نشری حاصله از پلاسما قوس و جرقه الکتریکی، بسیار پیچیده هستند و معمولا از صدها و هزاران خط تشکیل شده اند. اگرچه تعداد زیاد این خطوط برای اطلاعات کیفی بسیار مفید هستند. اما مزاحمت های طیفی را در اندازه گیری های کمی افزایش می دهند. در نتیجه تجهیزات نوری با تفکیک بالاتر و گران تری نسبت به روش های طیف سنجی جذب اتمی مورد نیاز است.
در مقایسه با طیف سنجی جذب اتمی شعله یا کوره، طیف سنجی نشر اتمی با پلاسما، قوس و جرقه الکتریکی، مزیت های بیشتری دارند. از جمله اینکه حساسیت کمتری نسبت به مزاحمت های شیمیایی دارند، که در نتیجه دمای بالاتری ست که این اتم سازها ایجاد می کنند. دوم این که اندازه گیری همزمان عناصر با هم امکان پذیر ست. این مزیت برای اندازه گیری چند عنصری در مقادیر کم نمونه بسیار حائز اهمیت است. به دلیل دماهای بسیار بالاتر، امکان اندازه گیری غلظت های کم فلزات با اکسید پایدار در پلاسما وجود دارد.
هم چنین امکان اندازه گیری غیرفلزات نظیر کلر، برم، ید و سولفور با پلاسما فراهم می شود. محدوده غلظتی خطی چندین برابر روش های جذبی دارد. با وجود تمامی مزیت های فوق، روش های نشری به دلیل استفاده از منابع با انرژی بالا هرگز نتوانستند بطور کامل جایگزین جذب اتمی شعله و الکتروترمال شوند. در واقع این دو روش، مکمل هم هستند. روش های جذب اتمی ساده تر، تجهیزات ارزان تر، مهارت اپراتوری کمتر، دقت بیستر و نتایج رضایت بخش تری دارند.
طیف سنجی نشر اتمی از نظر دستگاهوری شبیه طیف سنجی جذب اتمی ست جز این که به منبع تابشی در روش نشری نیازی نیست. اما بیشتر روش های نشری به دلیل استفاده از منابع اتمی کننده و تهییجی اختصاصی تری مانند پلاسما، قوس، جرقه و لیزر طراحی های پیچیده تری دارند.
طول موج گزین ها: از انواع طول موج گزین ها نظیر مونوکروماتورهای منشور دار، یا شبکه دار یا فیلتر های تداخلی و جذبی می توان در نشر اتمی استفاده کرد. طول موج نشر شده توسط نمونه معمولا باریک بوده و مختص نمونه است و استفاده از طول موج گزین های چندان ضروری نیست.
دتکتورها: متداول ترین دتکتورهای مورد استفاده در تکنیک نشر اتمی فوتولوله خلا و PMT می باشند.
طیفسنجی پلاسمای جفتشده القایی (Inductively coupled plasma, ICP) | |
تعداد صفحات | ۱۹ |
نوع فایل | Word |
حجم فایل | ۳۳۶ kb |
کاربر گرامی، بلافاصله پس از خرید این پروژه، لینک دانلود آن برای شما فعال می شود. لینک دانلود پروژه به ایمیل شما هم ارسال می شود و با یک کلیک می توانید پروژه خود را دانلود نمایید.